Skip to main content

Over onze vislessen aan de (basis)scholen.

Ieder voorjaar wordt door HSV Hilversum de basisscholen in Hilversum en Wijdemeren in de mogelijkheid gesteld om zich aan te melden voor een visles. In samenwerking met Sportvisserij MidWest Nederland worden deze lessen door de vismeesters verzorgd. Middels de circa 600 vislessen op de scholen maken jaarlijks zo’n 15.000 kinderen van groep 7 en 8 van de basisschool en speciaal onderwijs kennis met het vissen en de fascinerende onderwaterwereld.

De visles bestaat uit twee delen: ruim een uur biologie – de visles – en twee uur visexcursie.

In de ochtend komt in de visles onder andere aan bod welke vissen in Nederland leven en hoe en waar, wat ze eten, hoe ze onder water kunnen ademen. Een vis herkennen met behulp van een viszoekkaart. Vervolgens als er nog tijd over is, wordt er geoefend met het onthaken op shads (nepvisjes). Tijdens de visles krijgt iedere leerling een lespakket van Sportvisserij Nederland, dat bestaat uit een leuk en leerzaam werkboek en een drietal zoekkaarten over waterplanten, waterdiertjes en natuurlijk vissen, een boekje over vissen met de vaste stok, key-koord met hakensteker, visblad Stekkie etc.

Na de pauze in de middag komen de leerlingen bijeen aan de waterkant om te vissen. Voor die tijd hebben de vrijwilligers van de hengelsportvereniging de hengels voorzien van een uitgepeild tuigje en verdeeld over het parcours. Het lokvoer en de maden staan klaar. Daarnaast een bak met water om de handen nat te maken alvorens de vis wordt onthaakt. Het vissen doen de leerlingen in kleine groepjes onder begeleiding van de vrijwilligers. Soms moet er een nieuw haakje aangezet worden of dient er geholpen te worden met het onthaken van een vis.

Ik ontvang ieder jaar weer positieve reacties. De scholen hebben veel interesse in de visles en elk jaar is dit weer een succes. De kinderen, maar ook de leerkrachten verheugen zich erop.

En nu komt het heikele punt. Omdat er steeds meer aanmeldingen van scholen binnenkomen, heeft HSV Hilversum meer vismeesters, viscoaches en vrijwilligers (dit neemt bij de scholen ’s middags 2,5 uur in beslag) nodig. Want zonder deze ondersteuning kan er geen les worden gegeven op school en aan de waterkant. Liever meer vrijwilligers dan tekort.

Vrijwilligers kunnen zich opgeven bij Ronald Spakman op jeugdhsv@gmail.com

Groet Vismeester
Gerrit Schopping
Sportvisserij MidWest Nederland/HSV Hilversum