Skip to main content

Beste Visvrienden,

Afgelopen 11 oktober was het dan eindelijk zover, de finale van het (reservoir) forelvissen op het forelcomplex Tom”s Creek in Lelystad (vroeger genaamd de Huif) met als inzet de titel “Nederlands Kampioen forelvissen 2014”.

Ik ben in februari reeds begonnen met selectie wedstrijden op mijn thuisbasis forelcomplex de Kamphoeve in Ommeren(zie website). De eigenaar organiseert in de maanden februari, maart, april en mei telkens 1 selectiewedstrijd waar ik als vaste bezoeker aan mee doe.

Het slechtste resultaat van deze vier wedstrijden telt uiteindelijk niet mee, zodat je een totaalscore van 3 selectiewedstrijden krijgt. De beste 5 resultaten levert een ticket op voor de finale die altijd ergens in oktober wordt gehouden.
Je moet weten dat er op 22 andere complexen in Nederland soortgelijke selectiewedstrijden worden gehouden op verschillende tijdstippen en dat er toch wel zo’n 20 tot 30 deelnemers per complex hieraan meedoen. Je praat dan al gauw over ruim 500 wedstrijdvissers die een plaats willen bemachtigen voor de finale.

Bij sommige complexen kan je je vrij inschrijven, andere complexen houden alleen voor vaste gasten wedstrijden. Het komt namelijk voor dat vissers ook bij andere complexen wedstrijden gaan vissen om een zo hoog mogelijk kans van slagen te hebben om zich te plaatsen. Sommige eigenaren vinden dit uit sportief oogpunt niet goed, andere kijken naar de financiële kant.

Uiteindelijk leveren 22 complexen dus 110 finalisten op die dan de finale mogen vissen. Hoe gaat nu zo’n wedstrijd? Allereerst moeten de deelnemers beschikken over een koelbox met ijselementen die vooraf moet worden laten gezien. Dan volgt er bij de loting een wedstrijdnummer die op de koelbox dient te worden aangebracht. Op je wedstrijdkaart staat op welk steknummer je moet staan op welke tijd. Je vist namelijk 8 ronden van elk 25 minuten telkens op een ander steknummer. Achter elke 4 deelnemers staat een scheidsrechter die de gevangen forel noteert op zijn wedstrijdformulier. Let wel, eerst moet de forel gedood worden, dan onthaakt en opgeborgen worden. Aan het eind van de sessie moet je dit formulier tekenen en goed kijken of de juiste hoeveelheid is genoteerd. Na 8 ronden moet je je vis inleveren waar het gewogen wordt en nogmaals geteld.

Dan worden de papieren naast elkaar gelegd en dient de hoeveelheid overeen te komen. Er wordt namelijk wel eens vis overgeheveld wat niet de bedoeling is.

Je bent dus de gehele dag bezig met telkens verkassen rond de vijvers om iedereen nu eenmaal een eerlijke kans te geven. Er zijn namelijk in elke vijver zgn. hotspots waar forel zich graag ophoudt. Denk bijvoorbeeld aan een stroompijp onder water. De meeste complexen hebben meerdere vijvers die met elkaar in verbinding staan en de forel houdt nu eenmaal van stroming. Het is dus een geheel andere wedstrijd dan een witvis wedstrijd omdat er nu eenmaal geen voerplek aan te pas komt.

Om je een indruk te geven dat het toch niet zo eenvoudig is wat soms weleens wordt beweerd door derden is het feit dat op 11 oktober er 1760 forellen zijn uitgezet gedurende de dag.

110 finalisten konden er die dag “maar” 593 vangen. Nederlands kampioen werd de visser met een totaal van 14 vissen. Uiteindelijk kwam ik met 10 gevangen forellen uit op een achtste plaats waar ik dan ook zeer tevreden over ben.

Ook worden de gevangen vissen per teamlid opgeteld voor het team klassement. Daarin hebben we beslag kunnen leggen op de 3de dag na de nodige regenval tijdens de wedstrijd.

Mocht je meer willen weten over forelvissen kijk dan op de site van de NVVF of ga naar www.deforelvisser.nl. Op deze site kan je tevens foto’s bekijken van dit toernooi.

Omdat er natuurlijk heel veel wedstrijdvissers buiten de boot vallen door de eerder gehouden selectiewedstrijden is er dit jaar ook voor het eerst in Nijkerk bij complex de Berenkuil de “Dutch Open” gevist. Dit is een open wedstrijd waarvoor je je niet hoeft te plaatsen maar gewoon kunt inschrijven zodat een ieder de kans krijgt om een mooie prijs te winnen.

Afgelopen zaterdag 1 november was het zover. Deelnemers uit Belgie, Duitsland en Nederland streden om de hoofdprijs van €1000,00. Het was natuurlijk een warme en zonnige dag en dat was te merken aan de vangsten. Van de 900 uitgezette forellen werden er slechts 550 gevangen. De Nederlandse winnaar heeft er 21 gevangen gevolgd door een duitse deelnemer met 20 forellen. Uiteindelijk ben ik met 14 vissen (1 afgekeurd omdat deze buiten het fluitsignaal was gevangen) op een negende plaats gekomen van de 60 deelnemers. Alhoewel geen gekke uitslag heb ik er ontzettend veel gemist die los schoten van de haak.

Wil je meer weten over het wedstrijdvissen op forel (reservoirs) of een keer een wedstrijd bekijken (zaterdag 15 november a.s. begint de Wintercompetitie weer) kijk dan in de agenda op bovengenoemde website. Heb je vragen over technieken of materiaal dan kun je me gerust mailen op djvanwoudenberg@versatel.nl.

Veel visplezier,

Joop van woudenberg