Skip to main content

Beste Visvrienden,

 

Zaterdag 17 januari stond de derde wintercompetitie forelvissen weer voor de deur in “het hof van twente” en wel in het plaatsje Diepenheim.

 

Na een ruige week met storm en regen gaf het KNMI een zeer rustige zaterdag op met weliswaar een zonnetje. Vol goede moed dus in het donker vertrokken vanuit Hilversum, want het is toch eventjes nog 1,5 uur rijden om daar te komen.

Maar goed dat er zoiets bestaat als een tomtom, want ook dit complex ligt middenin de mooie natuur van Twente verscholen door allerlei kronkelweggetjes ergens achteraf. Met één oog op de tomtom en een finish vlag doemt zomaar ineens het complex op. De voormalige varkensstal is omgedoopt tot kantine en over het erf van een boerderij kom je dan uit op twee mooie forelvijvers.

De zon breekt inderdaad door, en de waterfonteinen staan aan omdat het licht vriest en zodoende de toplaag niet bevriest.

We vissen vandaag een zgn. koppelwedstrijd met 38 koppels. Ook nu weer bestaat het merendeel van de koppels uit onze oosterburen. Dit jaar gaat er ook weer een competitie van start in Duitsland met deelname van Nederlandse complexen. De organisator is nog bezig om in Duitsland de benodigde vergunningen rond te krijgen want zoals ik reeds eerder heb verteld is het wedstrijd vissen op forel door de politiek verboden. Als dit doorgaat wordt waarschijnlijk onze competitie weer wat toegankelijker voor onze eigen vissers, want onze oosterburen schrijven zich massaal in voor de gehele competitie en er zijn maar een beperkt aantal plaatsen.

Om jullie een idee te geven, op 7 november 2015 wordt hier tevens de “Dutch Open” gevist met een maximaal aantal kandidaten van 76 deelnemers. Binnen 4 dagen (!) was dit aantal bereikt en sta je er dus naast.

Maar goed, na de koffie en loting gaan we van start, goed aangekleed met bontmuts ons steknummer opgezocht. 10 ronden van elk 25 minuten liggen voor ons en het weer is gewoon geweldig. De vogels fluiten in het rond en denken wellicht dat het voorjaar reeds is aangebroken.

Meteen alweer problemen met de lange tremerella hengels van 4 meter en de omliggende bomen. Hier en daar gevloek want om de vis te bereiken in het midden moet je met deze lichte hengels van 4 meter en een tuigage van 3 gram veel kracht zetten. Indien je dan tijdens het ingooien blijft hangen in een boom, dan gebeurt het soms dat je je top breekt. Zo’n hengeltje kost algauw 150,– dus daar wordt je niet happy van. Ik had daar al op gerekend want ik had een hengeltje opgetuigd van 270cm met een iets zwaardere montage.

Kennis van de vijvers was ook hier weer van groot belang en de vissers uit deze omgeving weten natuurlijk precies de kuilen en de gaten van zo’n vijver. Als je dan op zo’n stek zit voor 25 minuten dan moet ook echt alles uit de kast, want de volgende ronde (5 plaatsen verder) kan wel eens een nul opleveren. Nu worden er 15 forellen per persoon uitgezet per ronde. Een rekensom leert dan dat er 1140 forellen erin worden gezet. Achteraf hebben we er ruim 900 weten te vangen, een goed percentage want dat is wel eens anders (lees vorige verslagen).

De winnaar was een nederlands koppel met maar liefst 45 forellen. Dit is eigenlijk nog nooit gebeurd, en de eigenaar van het complex kon mededelen na het bestuderen van het steknummers dat ze precies op de juiste stekken hadden gezeten. Plaats twee kwam uit op 31 forellen en daarna zakte het af naar onder de dertig.

In de laatste ronde met nog één minuut te gaan, haakte ik een forel. Met het schepnet in aanslag schoot de forel er helaas af, waardoor ons aantal bleef steken op 26 forellen. De eerste 12 koppels hadden prijs en laat nu de 12de prijs gaan naar het koppel met 27 (!) forellen. We hadden met die 26 forellen meer gewicht dan het koppel met 27 forellen dus als, als, als…….Maar ja dat is vissen en zo blijft het telkens spannend hoe zo’n dag verloopt. Als ik de misgelagen vis had gehad dan waren wij ook boven de dertig uitgekomen maar het blijft sport. Kortom een geweldige dag want de jassen konden uit, en we zaten allemaal lekker aan koffie en snapps aan het eind van de middag en keken uit over de visvijvers waar de overgebleven forellen nog flink aan het plonzen waren.

 

Volgende wedstrijd in Appeltern bij viscomplex ’T Mun moet ik voorbij laten gaan ivm een weekje wintersport. Volgende eindwedstrijd is in Nijkerk bij de Berenkuil op 21 maart. Ideaal voor vissers die dit een keertje willen zien.

 

Op 7 februari is mijn eerste selectiewedstrijd voor het NK 2015 op mijn thuisbasis De Kamphoeve in ommeren. Met het team van 2014 ben ik toen 3de geworden in het teamklassement en individueel ben ik 8ste geworden.

Het is dit jaar weer zaak om mij opnieuw te plaatsen maar ga waarschijnlijk ook de selectiewedstrijden van de Berenkuil vissen om zodoende meerdere kansen te hebben.

 

Tot de volgende keer,

 

 

Joop van woudenberg