Skip to main content

Beste Visvrienden,

 

Zaterdag 13 december was het wedstrijdcircuit aanwezig voor de tweede wedstrijd van de wintercompetitie Forelvissen, dit keer in Reutum. Een plaatsje tegen de duitse grens aan richting hardenberg. Ideaal voor onze duitse  vrienden  om in grote getallen aanwezig te zijn.

 

Na een  week met een heuse zuidwesterstorm en veel regen beloofde zaterdag een tamelijke droge dag te worden met weinig wind. Indien men dit halverwege de week al zegt, tel ik er meestal 1 of 2 dagen bij op, want het blijft een voorspelling. Ik was zodoende op alles voorbereid zoals een extra regenpak en kleren etc.

 

Onze gastheer was vandaag complex “Wild bijzonder Vissen” zoals gezegd in het mooie plaatsje Reutum. Kijk maar eens op hun website wat deze jongens allemaal organiseren en dat is niet alleen vissen op forel, maar ook op snoekbaars, paling, steur etc. etc.

Door de ligging bij de grens had ik al gehoord dat er nog meer inschrijvingen waren dan normaal. Men is gestopt bij een selectie van 70 wedstrijdvissers maar er waren genoeg aanmeldingen om de 90 vissers vol te maken. Over populariteit gesproken !! Nu moet ik wel toegeven dat er van die 70 vissers bijna de helft duitser is, maar dat heb ik een vorige keer al verteld hoe dit komt. Ik heb begrepen dat onze eigen vissers die beginnen in het circuit er bijna niet tussen kunnen komen omdat onze vrienden zo fanatiek zijn dat ze zich bij voorbaat al een jaar v.t.v. inschrijven. Ik zie dan ook in de toekomst een mogelijkheid dat er een competitie wordt opgezet voor alleen landgenoten.

 

Nou moet je weten dat dit complex drie zeer grote vijvers heeft en één kleinere. Deze kleinere is de zgn. familievijver voor de beginnende visser of opa met kleinkind. Twee van deze vijvers zijn voor andere vissoorten dan forel/zalm en kan derhalve niet op gevist worden, want daar zit natuurlijk geen “voorraad” forel in.

We hielden dus één grote vijver over waar ongeveer 50 vissers terecht konden en men besloot de familievijver erbij te nemen voor de rest. Dat leverde wel problemen op voor ons, want de meeste hengels zijn 4 meter lang, en deze vijver is voorzien van rondom hoge bomen. Aangezien de breedte ook te wensen over liet, en de onderlinge ruimte ook, begrijp je dat er veel gemopper was. Belgische vissers die gewoon even 220 km rijden voor een wedstrijd (ENKELE reis) deden hun beklag.

 

Toen moest de wedstrijd nog beginnen. Gelukkig is de weersvoorspelling goed uitgekomen en was het droog met een fris windje. Alleen het laatste uur van de wedstrijd wat regen gehad zodat alles nog even nat de auto in kon.

 

Die grote wedstrijdvijver is een verhaal apart. Deze vijver is geen natuurlijke vijver van zichzelf maar is destijds gegraven toen het complex in aanbouw was. Kennis van hoe het er onder water eruit ziet is dan ook van belang met name in de winterperiode wanneer de vis zich in de onderlaag bevindt. Kennis die alleen de plaatselijke selectie van Wild Vissen weet of vissers die dit complex als hun thuishaven beschouwen.

Het blijkt dat er verschillende platvormen gegraven zijn en glooiingen waarop natuurlijk de vis gaat liggen. Op sommige plaatsen is de vijver meer dan 5 meter diep.

Nu zijn er 10 rondes te vissen van 25 minuten en meestal is het zo dat indien je elke ronde 1 forel kan vangen je in de top 15 wel meedraait. Het begon dan ook voor mij goed bij het begin van de wedstrijd en de eerste 3 rondes wist ik telkens 1 forel te vangen. Een 100% score, want ik had telkens maar 1 keer beet per ronde.

De vierde ronde weliswaar weer een geweldige aanbeet, maar bij het ophalen bleek dit een snoekbaars (!) te zijn die ik voor de kant verspeelde. Daarna ging het niet meer goed. De volgende twee rondes voor de middag pauze had ik last van loslaters. Dit is een verschijnsel wat zich meer voor doet tijdens wedstrijden. De forel reageert nog wel indien hij het aas voorbij ziet komen, want dat is zijn natuur, maar bijt niet meer door. Waarschijnlijk door het constant gegooi met aas is de rek er later op de dag uit wat het bijten betreft. Dit is niet zo indien je “gewoon”staat te vissen op een complex. De wedstrijd druk van 50 hengels  is dan ook niet aanwezig en kun je gewoon vis vangen.

Na de middagpauze en lunch kwam ik in de familie vijver terecht. Wat een feest was dat zeg ! Nauwelijks de ruimte om te gooien en de dobbers lagen ongeveer twee meter uit elkaar. Ik had gelukkig een kleinere hengel bij me en mijn wedstijd rek met hengels heb  ik gewoon verderop neergezet want er was simpelweg geen ruimte.

Door al dat gedoe heb ik het maar een beetje laten lopen. Normaal probeer je allerlei systemen en montages uit en blijf je geconcentreerd vissen tot het einde, maar een goede uitslag zat er toch niet meer in, en je vist bovendien voor je plezier (althans ik) en dus heb ik mij vermaakt met mijn Belgische buurman die telkens i.p.v. forel snoekbaars ving en deze weer terug zette. In de laatste ronde begon het te regenen zodat alles nat de auto inging. Uiteindelijk plaats 48 bereikt van de 70 vissers, de middenmoot laten we maar zeggen. Het volgende verslag zal komen uit het plaatsje Diepenheim. Daar vissen we op 17 januari 2015 een koppelwedstrijd.

 

Visgroeten,

 

Joop van woudenberg